برای تأمین برق مورد نیاز افغانستان از منابع داخلی؛ ۲۰۰ پروژهی تولید برق عملی میشود
وزارت آب و انرژی حکومت سرپرست افغانستان، طرحی را به کمیسیون اقتصادی ریاستالوزرا پیشنهاد کرده است که بر اساس آن افغانستان تا پنج سال آینده در تولید برق به خودکفایی خواهد رسید.
مطیعالله عابد، سخنگوی وزارت آب و انرژی، به رسانه ها میگوید که با عملیشدن ۲۰۰ پروژهی خردوبزرگ در بخش برق که شامل پروژهی سروبی ۲ با ظرفیت بیش از ۱۲۰ مگاوات، پروژهی برق بادی هرات با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات و بند باغدره با ظرفیت ۲۴۶ مگاوات برق میشود، افغانستان در بخش تولید برق به خودکفایی خواهد رسید.
او میافزاید: «با تلاشهای رهبری وزارت در هر دو سکتور انرژی و برق پلانهای پنجساله ساخته شده که طبق این پلانها در تمام کشور انکشاف متوازن به وجود خواهد آمد. در این پلانها برعلاوهی بندهای خردوبزرگ، کانالهای استنادی و پروژههای تولید و توزیع برق وجود دارد.»
این در حالی است که افغانستان هماکنون با کمبود ۳۸۰ مگاوات برق روبهرو است و بیش از ۶۰ درصد شهروندان به برق دسترسی ندارند.
بر اساس آمار وزارت آب و انرژی، ۸۰ درصد برق مورد نیاز کشور از بیرون وارد میشود. مسئولان در شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا)، نیز میگویند که بخش بزرگی از برق مورد نیاز کشور از ترکمنستان، تاجیکستان، اوزبیکستان و ایران خریداری میشود.
حکمتالله میوندی، سخنگوی برشنا، میگوید: «ما تنها ۲۰ درصد برق مورد نیاز خود را از منابع داخلی خود تأمین میکنیم، متباقی را از چهار کشور همسایه وارد میکنیم که بیشتر از ایران، ترکمنستان، تاجیکستان و اوزبیکستان است.»
کمبود برق به ویژه در فصل سرما، از چالشهای جدی شهروندان به شمار میرود. افغانستان سالانه میان ۲۸۰ تا ۳۰۰ میلیون دالر امریکایی را صرف خرید برق از کشورهای همسایه میکند.